Pentru cei care sunt în căutarea unui domeniu de interes în care să își înceapă și să își dezvolte cariera, industria auto prezintă cu siguranță perspective promițătoare. Piața globală actuală a producției de automobile a fost evaluată la 2,9 trilioane de dolari în 2022 și se află într-o creștere continuă. Se preconizează că industria va produce 122 milioane de unități pe an până la sfârșitul deceniului curent, reprezentând un salt semnificativ față de cele 85 milioane de unități produse în 2020. În prezent, industria de producție de automobile este pe locul 1 din toate industriile de producție globale, în ceea ce privește dimensiunile pieței.
Imagine de Lenny Kuhne pe Unsplash
Industria auto în România
În Europa Centrală și de Est, industria auto reprezintă unul dintre motoarele principale ale economiei. În România, valoarea totală a industriei auto este de peste 27 de miliarde de euro, cifră care reprezintă 18% din toată industria prelucrătoare și are o contribuție de peste 12% în PIB-ul țării. Uzinele auto din România produc aproape jumătate de milion de automobile pe an, ceea ce înseamnă 16 vehicule produse la 1.000 de locuitori. Mai mult de 230.000 de angajați lucrează în prezent în acest domeniu - la fabricile Dacia și Renault, la diverse reprezentanțe, dar și la cei peste 500 de furnizori de componente (cutii de viteze, angrenaje, întinzătoare de lanț, etc.). O simplă căutare de locuri de muncă București în industria auto oferă 400+ de oportunități actuale de angajare.
Perspective de angajare în industria auto
Este evident că industria auto ocupă un loc de frunte atât în economia globală, cât și în cea locală din România. Dar care sunt perspectivele pe termen lung ale unei cariere în industria auto? Am făcut echipă cu experții de la agregatorul de locuri de muncă Jooble pentru a afla mai multe despre acest subiect.
În primul rând, industria auto oferă o imensă varietate de joburi disponibile și posibilitatea de a colabora cu persoane cu un background tehnologic puternic și viziuni similare. Pentru a ilustra cât de diverse sunt rolurile în industria auto, acestea sunt cele mai des întâlnite joburi din domeniu:
- Instructor auto
- Agent de închirieri auto
- Tehnician anvelope
- Detailer auto
- Inspector auto
- Tehnician reparații caroserie
- Electrician auto
- Mecanic auto
- Manager vânzări auto
- Inginer automatist
- Inginer proiectant
- Inginer producție
- Inginer calitate și mentenanță
Astfel, indiferent de experiență și de preferințele individuale, există o oportunitate pentru orice candidat. Însă merită luat în considerare, că ariile cu cele mai multe joburi sunt cele de producție, service, electrotehnică, proiectare și automatizare. Iar din punct de vedere geografic, județele cu cele mai multe joburi în domeniu sunt Timiș, Arad, București/Ilfov, Brașov, Argeș, Sibiu și Iași. Toate aceste aspecte merită luate în calcul când este vorba despre planificarea unei cariere.
În aceeași ordine de idei, industria auto din România oferă posibilitatea angajării și a avansării ulterioare la nume mari din domeniu. Pe lângă cei doi jucători notorii de pe piață – Dacia-Renault și Ford – există mulți alți angajatori cu denumiri de brand răsunătoare: Continental, Honeywell Garrett, Johnson Controls, Kromberg & Schubert, Marquardt Shaltsysteme, Mercedes-Benz, Michelin, Pirelli, Porsche, Toyota, Volvo și alții. Un job la reprezentanțele acestor companii din România poate servi drept platformă de lansare a carierei la un nivel mai înalt în alte țări.
Imagine de christian buehner pe Unsplash
Salariile în industria auto
Industria auto prezintă interes și în ceea ce privește remunerarea muncii. În mod evident, salariile din domeniu variază foarte mult – conform datelor oficiale, între 3.000 și 30.000 lei, în dependență de nivelul de calificare și de funcția ocupată. Însă o trăsătură comună pentru mai toate joburile din industrie este reprezentată de majorările salariale și de beneficiile adiționale. Dacă la începutul anului 2022 un muncitor de la o fabrică auto câștiga în jur de 4.000 lei brut, atunci spre finalul anului această cifră s-a apropiat de 5.000 lei brut, reprezentând o creștere semnificativă de 25%. Aceasta se datorează faptului că angajatorii se confruntă cu un deficit de candidați noi și fac tot posibilul ca să își fidelizeze personalul. Regula se aplică și angajaților cu o calificare mai înaltă, cum sunt inginerii, însă în acest caz ia forma extinderii și diversificării pachetului de beneficii.
În concluzie, industria auto reprezintă un mediu excelent pentru lansarea și dezvoltarea unei cariere de succes, indiferent de nivelul de studii și experiență. Orice persoană pasionată de mașini sau de tehnologii avansate se poate regăsi în acest domeniu, poate pretinde la un job bine remunerat și poate avansa pe scara ierarhică pe termen lung.